PODEMOS BARCELONETA

PODEMOS BARCELONETA Trabajamos para los vecinos del BARRIO

lunes, 2 de marzo de 2015

El veïnat de Gràcia obre un espai comú en un edifici on hi havia previst un altre hotel

El veïnat de Gràcia obre un espai comú en un edifici on hi havia previst un altre hotel

L'antiga botiga de queviures de la plaça del Sol esdevé la nova Oficina d'Habitatge de Gràcia
Infografia de Gerard Casadevall
MARC RUDE02/03/2015
Després de manifestar-se, el dissabte, contra l'elitització del barri i la massificació turística, ahir, un grup de veïnes de la vila va okupar el local que, durant mig segle, havia acollit el comerç Alimentació Sol. Estava previst que es convertís en un hotel de la cadena NH. Avui han començat les obres de rehabilitació de l'edifici del número 23 de la plaça del Sol de la Vila de Gràcia, ocupat amb la intenció d'adequar un espai que serveixi, expliquen les veïnes, com a “punt de trobada”. Tenen previst emprar-lo per compartir-hi les problemàtiques sobre la dificultat d'accedir a l'habitatge “fruit de l'ofensiva turística i especuladora”.

Prou hotels al barri”
Dues-centes persones van recórrer aquest dissabte els carrers del barri, en una protesta organitzada per la plataforma 'Gràcia cap on Vas?' i l'Assemblea de la Vila de Gràcia. La convocatòria feia palès el descontent que la proliferació d'hotels, hostels, pisos turístics i botigues enfocades al visitant generen entre el veïnat gracienc. Segons les manifestants, les 8100 places turístiques que s'han obert al barri són incompatibles amb el dret a l'habitatge, el comerç tradicional i el descans nocturn. “En els últims anys, Gràcia s'està encarint cada cop més, sobretot els lloguers i els productes de primera necessitat”, comenta Paula Martí, membre de la plataforma. “L'arribada massiva de turistes ha accelerat el procés i ara, molta gent, sobretot les joves, es veu obligada a marxar del barri”.
A Gràcia s'han obert 8100 places turístiques / Victor Serri

Durant la marxa es van cridar consignes contra la indústria turística, com “tourist go home”, ”mani qui mani, prou hotels al barri” i “Gràcia serà la tomba del turisme” -en referència al lema de la resistència madrilenya contra la sublevació feixista del 36 Madrid será la tumba del fascismo-. Alhora, diverses pintades mostraven l'oposició cap als macroalbergs Generator i Hostel Sports i assenyalaven els pisos turístics: “aquí hi ha un pis turístic més, aquí hi ha una família menys”. Furgonetes de la Brimo custodiaven els hotels de luxe Casa Fuster, als Jardinets, i Catalonia, al carrer Còrsega. La manifestació va acabar a la plaça del Sol on, malgrat que el Districte es va comprometre amb les veïnes -a través de les negociacions sobre el nou Pla d'Usos- a no concedir més llicències d'hotels, NH tenia previst instalar-n'hi un altre.
Entre els càntics encoratjadors de les presents, un grup de veïnes va obrir la persiana de l'antiga botiga de queviures Alimentació Sol; tot seguit, en van pintar la façana de verd -color de la lluita per l'habitatge- i van col·locar-hi el rètol que indica el seu nou ús. “L'objectiu és aturar les obres, però l'acció també esdevé una resposta a les mentides de l'Ajuntament, que ens ha pres el pèl: va organitzar un procés participatiu per a regular col·lectivament l'obertura de nous establiments turístics i d'oci, mentre, de sotamà, concedia cinc noves llicències hoteleres” -comenta en Pere, activista veïnal. “Volem que s'aturin els projectes d'hotels i es suspenguin les llicències per obrir-ne de nous, com es va consensuar durant el procés participtiu”, explica Paula Martí “La lluita per frenar la proliferació d'hotels és la qüestió més urgent, però la Plataforma aspira a fer front, en termes generals, a l'elitització i la turistificació del barri: Gràcia ha d'estar pensada per la gent que hi vivim”.
Una antiga botiga de queviures esdevé, ara, Oficina d'Habitatge de Gràcia / Victor Serri

L'Oficina d'Habitatge de Gràcia
“Volem construir un espai comú en què, a través de l'autogestió i el suport mutu, siguem les pròpies veïnes les qui plantem cara a l'Ajuntament, la indústria turística i totes les instàncies que volen convertir el nostre barri en un resort per a guiris i modernets”, expressava l'octaveta que van repartir les activistes després d'obrir l'Oficina. Des d'allà, es duran a terme tasques informatives i organitzatives que potenciaran la creació de xarxes de suport entre les veïnes afectades pel mobbing immobiliari, l'encariment dels lloguers i els desnonaments. “En un futur, l'edifici podria acollir, també, habitatges socials per a famílies amb pocs recursos”, expressava una de les persones que l'han obert.
Al vespre, va projectar-se el documental "Bye Bye Barcelona", que denuncia els perjudicis que el sobreturisme comporta per la ciutat. Avui diumenge, mentre algunes explicaven la iniciativa a desenes de veïnes que, encuriosides, han vingut a fer-hi un cop d'ull, altres han començat les tasques de neteja, que es preveuen àrdues, vista la quantitat de porqueria que s'acumula al local. Malgrat que l'estructura està intacta, segons apunten les arquitectes que l'han inspeccionat, l'interior de l'edifici havia estat destrossat sense cap altre motiu que impedir-ne l'ús. Vàters, piques, cuines i tabics estan rebentats a cops de mall. Als balcons de l'edifici de l'Oficina hi penja ara una gran pancarta amb la inscripció “On ells volien fer un hotel, les veïnes obrim espais comuns”.
Les xarxes d'aliments gracienques han cuinat dinar per a més de cinquanta persones. La tarda estarà dedicada a una xerrada oberta, amb la participació d'iniciatives germanes com el bloc d'habitatges alliberat l'Armadillo i el col·lectiu de Nou Barris '500x20', que compartiran les seves experiències en la lluita per tenir un lloc on viure.
El Districte es va comprometre a no concedir més llicències d'hotels, però n'hi ha de previstos / Victor Serri

Reformes “antisocials” a plaça de Sol
L'ubicació de l'espai no podria ésser més simbòlica, doncs, a més de ser el lloc escollit per fer el nou hotel, la plaça acaba de ser objecte d'una polèmica reforma per part de l'Ajuntament. Se n'han eliminat els bancs, que han estat substituïts per terrasses de bars, amb un centenar de cadires a tot el perímetre. La porxada que hi havia a la banda Llobregat, que protegia de les inclemències meteorològiques, ha estat eliminada; els murs baixos que hi havia al voltant del pàrking s'han enderrocat i ara una filera de punxes impedeix que la gent hi segui.: “És una plaça que destrueix les relacions socials entre les persones, i limita l'ús de l'espai públic al consumisme. La reforma està feta en contra de la gent” -comenta una veïna. “Mai hi havia cap infant, i avui, que han instal·lat unes porteries, molts s'hi han acostat a jugar a pilota” -remarca una altra-.

No hay comentarios:

Publicar un comentario